Ung uden ungdomsuddannelse – hvad siger vores tidligere elever

”Det kan slet ikke beskrives – det skal prøves!”
Så kort kan det, ifølge Cassandra, siges om at gå på Uldum Højskole. Cassandra valgte højskolen ud fra et ønske om at blive bedre til at læse og skrive, da hun er ordblind. Cassandra havde tidligere været på ordblindeefterskole, husholdningsskole, taget grundforløbet på PGU, men følte sig ikke afklaret, måtte kæmpe rent bogligt og var skoletræt. Valget skulle falde på en højskole, hvor man ikke blot blev isoleret med sine læseproblemer, men havde mulighed for at indgå i mange forskellige sammenhænge. ”Man kan godt have brug for mere selvtillid, når man er ordblind – jeg havde ganske enkelt ikke lyst til at opleve flere nederlag”, siger Cassandra. ”Derfor blev jeg positivt overrasket over opholdet på højskolen – det var en helt anden måde at lære på, end jeg tidligere har oplevet. Jeg blev mere motiveret, opsøgte fx selv biblioteket, udfordrede mig selv og fik i det hele taget lyst til at lære mere”.

Ifølge Cassandra, er det gode i at være på højskole, at det er på frivillig basis ”alle er lige – er på samme sted og har samme interesser. Det var nogle muligheder, jeg ikke tidligere havde. På den måde blev nye interesser dannet på grund af motivation. Jeg er klart blevet mere moden af at gå på højskole, jeg er mere afklaret nu og jeg har lyst til at arbejde videre som social og sundhedshjælper.”

”Jeg er blevet bedre til dansk pga. højskoleopholdet”
Ana Laura fik mulighed for at komme på Uldum Højskole med Mentorordning, og hun har stadig god kontakt med sin mentor, der har hjulpet hende videre i uddannelsessystemet. ”Højskoleopholdet har hjulpet mig meget med mit dansk. Jeg har lært at bo med andre og er blevet mere moden og social. Da jeg er fra Spanien, har opholdet lært mig meget om den danske kultur, som er meget forskellig fra den, jeg er vant til.”
Ana Laura har nu afsluttet 10 klasse på VUC og skal efter sommerferien begynde på Mediaskolerne i Viborg.

”Jeg er blevet mere afklaret i forhold til fremtiden”
Ifølge Anja, valgte hun tage på højskole for at møde nogle andre mennesker og for at blive bedre til dansk. ”Jeg er ordblind og derfor hjalp min vejleder mig med at finde den rigtige højskole.” Tidligere havde Anja været meget indelukket, men højskoleopholdet skulle hjælpe hende til at blive mere åben over for andre mennesker: ”Højskolen har givet mig en mulighed for at blive mere selvstændig pga. den faste dagligdag, man oplever her. Jeg har mulighed for at tage mine egne beslutninger, og jeg har fået mere mod til at tage dem.”. Særligt forholdet mellem lærere og elever, har været helt anderledes, end det hun ellers har kendt til. ”Alle lærere er meget hjælpsomme, man kan snakke med dem om alting. Det har været en meget stor hjælp.”

”Nu tør jeg stå på egne ben”
Cecilia fik bevilliget et ophold på Uldum Højskole af sin kommune og sammen med en UU-vejleder, blev målet med opholdet gjort klart: nemlig at slippe sin generthed og turde tale med andre mennesker. ”Jeg er blevet meget mere udadvendt, jeg tør overskride nogle grænser og er simpelthen blevet mere åben og modig”, siger Cecilia. Hun valgte at udfordre sig selv ved at kaste sig ud i fag, hun ellers aldrig tidligere turde beskæftige sig med – og stillede sig endda op og sang solo til afslutningsfesten. ”Det har givet mig meget, at jeg gjorde det! Og det har været muligt pga. højskolens gode ramme. Det er en ramme, jeg har følt mig tryg i.”
Efter højskoleopholdet skal Cecilia i gang med at læse fag på HF og overvejer at læse Historie i Århus eller Bibliotekarkundskab og informationskommunikation i Odense.